Thaisammanfattning

Okej, även jag måste ju faktiskt göra en topplista efter så lång tid i Thailand. Så, med risk för att bli anklagad för plagiat så kommer en sammanfattning på bästa och sämsta med att vistas länge i ThailanD, vi börjar väl med det sämsta och sparar det bästa till sist...
 
Sämst med att vistas länge i Thailand:
 
1. Träningen. Det går att träna massor. Det finns skitfina (dyra) gym och vill man thaiboxas är möjligheterna stora. Det är klart att det går att springa också, MEN, det är skitvarmt vilket medför att åtminstone jag inte orkar med vare sig fart, distans eller antal ggr/vecka jag gör hemma. Dessutom är det nervpåfrestande att ständigt få vara beredd att ett antal hundar hoppar på en eller att en kobra ska dyka upp just där man springer (Även mindre ormar är ytterst otrevligt att råka trampa på!). Elpistolen var bra till hundar men knappt till ormar... 
 
Gym funkar ju bra ändå...
 
2. Man tappar sitt omdöme. Tex trafikvett. Normalt skulle jag inte ens tänka på att köra moped ens hemma. I Thailand var det inget hinder, i shorts och linne (men hjälmen var på varenda gång) och på fel sida körde till slut även jag i den där vettlösa trafiken. Bara tur att inget hände! Eller de som tyckte det var helt ok att dricka ett flertal öl på dagen, köra hem, vila en stund och sedan gå och jobba. Det gjorde dock inte jag, där går gränsen för sunkighet även för mig men det skulle absolut vara lätt att dricka för mycket om man inte tänker efter. Ingen bryr sig om vilken dag det är och öl finns överallt och är skitgott i värmen, dessutom billigt. 
 
Inget konstigt, de är ju bara 3...
 
3. Det är dammigt, smutsigt och osnyggt. Inte överallt såklart, inte på fina stränder med sand och palmer, eller i någon lyxig dyr hotellträdgård (men hur thailändskt är det egentligen?) eller där någon brytt sig om att hyfsa till och plocka bort skräp etc. Utmed vägarna på landet där vi bodde fanns inte en skräpfri meter. Allt verkar slängas ut bara och det låg sopor, skor, döda hundar och skit överallt. Inga städdagar där inte.. Vissa slumområden med hemsnickrade, sneda och fallfärdiga skjul var så fula att man nästan undrade om det var farligt att åka/gå förbi. Det kanske det var men oftast är thailändarna vänliga även om de är fattiga men det kan ju finnas undantag... 
 
Fulthailand..
 
4. En del bar/bordellgator är faktiskt rätt jobbiga. Särskilt i Bangkok där vi blev inlåsta på en riktigt osnygg bordell). Visst, jag vet att flickorna på vanliga barer inte (alltid) är prostituerade men ärligt talat, hur kul är det att inte kunna gå i fred en meter utan att det skriks efter en. Det är ändå betydligt enklare för mig som är tant men om Peter hamnade nån meter före eller efter och till synes var där själv var det mer besvärligt. Det är dessutom riktigt osmakligt med alla äckel (den sortens män som på inget sätt lyckas få kvinnligt sällskap utan att betala för det) som släpar runt på små tjejer som ser ut att hellre fortsätta att sitta och snattra med sina väninnor... Inga thailändare tar på varandra, än mindre kramas etc offentligt och då ser det för bedrövligt ut med nån som ser ut som en flickas farfar i ålder ska hålla på att kladda/sitta i knät etc, urk!
 
5. Om man är där riktigt länge måste man jobba. I falla fall jag. Nu var visserligen jobbet där en möjlighet för mig att stanna så länge som 7 månader men jag gör det inte en gång till. Jag jobbar hellre här hemma och är där kortare tid, l edig. Hade jag varit mindre lat hade jag kunnat jobba de arbetstiderna hemma i 4-5 månader och haft pengar till att vara borta lika länge.  Jag är helt enkelt inte lämpad att ha ett totalt stillasittande arbete och dessutom leva i en "diktatur". 
 
Ibland blir det helt enkelt inte bra...
 
Men det negativa vinner inte över det positiva för det var trots ett omänskligt jobb en väldigt behaglig tid och tillvaro. Jag längtar tillbaka till Thailand varje dag och kommer definitivt att åka dit igen, men på annat sätt...
 
1. Värmen. Det är alltid varmt. Ibland riktigt äckelvarmt men man slipper ha tjocka obekväma kläder på sig. Man har inget annat än flip-flops, Sitter man i skuggan är det alltid skönt även om det är för varmt i solen. Verkligen något Sverige borde ta efter, hur svårt kan det vara liksom, det är ju samma sol!
 
2. Maten. Thaimat är som bäst i Thailand (!!!). Maten är dessutom nyttig, bara kött/skaldjur/fisk och grönsaker samt ris. Inget kladd med grädde eller ost och skit i maten (dock ganska mycket socker tyvärr). Som jag tidigare nämnt är den bättre ju sämre stället ser ut. Jag gick inte på svenskrestaurangerna en enda gång, varför betala 3 ggr så mycket för något som är sämre liksom? 2 ggr var jag på Hardrock Café, det var asgott med hamburgare men jag kunde lika gärna ätit kyckling med cashewnötter... Jag saknar maten varenda dag här hemma och längtade inte efter något annat än keso när jag var i Thailand (samt gott rödvin och ost. Det fanns faktiskt men var inget vidare bra...).
 
 
3. Beachen. Jag gillar att hänga på beachen. Men inte när den är full av folk och man ligger på en solstol på tok för nära nån random tant med för mycket kropp alldeles i mitt synfält. Jag ledsnade inte på beachen på 7 månader men jag blev tvungen att byta beach till en mer folktom variant. Min favorit blev till slut Military beach. Inga solstolar, väldigt glest med folk men ändå civiliserat med försäljning av vatten och det nödvändigaste samt en mycket trevlig sandbotten. Perfekt. 
 
Poolen funkar också bra!
 
4. BKK. Jag gillar verkligen Bangkok. Det är kaos, men ordning i kaoset och det mesta funkar om man bara kommer på hur. Det är inte alltid man gör men det brukar lösa sig ändå. De flesta är vänliga men man får passa sig för att bli lurad, ser man ut att inte hitta kommer alltid nån fram och vips har man blivit satt på en tuktuk och skickad till en sevärdhet, skitbilligt. Men, man kommer att få åka till en juvelbutik och stanna en timma för att ta sig därifrån, alternativt betala 4 ggr så mycket som det normalt skulle kosta för att slippa... Ellermså kommer en ficktjuv och tar alla ens pengar. Jag har klarat mig från det mesta utom den gången vi (4 damer) blev inlåsta på en bordell, det var ganska otrevligt. 
 
Man måste vara anständigt klädd i templen...
 
5. Alla behandlingar man kan göra för väldigt lågt pris. Massage kan vara bättre eller sämre och min naprapat har sagt att det kan jag kungöra men på egen risk... Jag undviker nu allt för hårdhänt thaimassage och vill heläst inte att någon går på min rygg. Fotmassage, pedikyr och fotskrapning är trevligt. Vaxning är ju mindre trevligt men pinan är kortvarig och blir himla bra (om man går till rött ställe...). Tandläkaren var en positiv överraskning och jag betalade kanske en tiondel av vad det skulle kostat hemma. Frissan är ju svårare eftersom få kan engelska men har man tur hittar man en som i alla fall är utbildad... Om man bara har tid finns hur mycket som helst man kan göra!
 
 
Det det finns massor med fler både bra och dåliga saker med att vara i Thailand länge såklart. Man saknar sina homeisar och sin bostad lite. Men det hade jag ju gjort vart jag än var. Jag saknar att vara ordentligt ledig när jag var ledig. Nu förväntas jag städa tex. Och tvätta. Det är nästan orimliga krav men jag har redan märkt att det inte sköts av någon annan.,dessutom har Peter jobbat och anser att då bör jag som är ledig göra mest hemma för så var det i Thailand. Han diskade var 3:e dag och gick ut med soporna ibland. Tvättade också men jag var faktiskt med och hängde tvätten då och då. 
 
Nu ska jag till ett arbete i morgon i alla fall så buntar min 4 veckors ledighet slut. Undrar hur det ska gå...